چگونه هدف گذاری کنیم؟
برای پاسخ به این سوال:
تصور کنید قرار است به مسافرت بروید و مسیر را بلد نیستید و با خود میگویید: «حالا بروم، از کسی میپرسم و بالاخره پیدا میکنم.» اما حالت دیگری را فرض کنید که شما نقشه راه و مسیرِ درست مکانی که قرار است بروید را، بدانید. (مثلاً GPS دارید). به نظر شما در کدام حالت شما راحت به مقصد میرسید؟
هدف گذاری شبیه به نقشه راه است. مثل همان لوکیشنی که در اختیار شماست و با خیال آسوده به منظور خود میرسید.
شما با هدف گذاری مراحل رسیدن به هدف مورد نظر خود را تعیین میکنید.
در واقع هدف گذاری نقطه شروع به سوی مطلوب شما است.
ارسطو جمله معروفی دارد: «شروع خوب نیمی از انجام درستِ کار است.»
داشتن یک برنامه دراز مدت به شما کمک میکند، فقط رویاپردازی نکنید، بلکه واقعاً حرکت کنید.
در ادامه این مطلب، برای سؤال چگونه هدف گذاری کنیم؟ مراحلی ذکر میشود تا به آسودگی با اهداف خود روبهرو شوید.
چرا باید هدف گذاری کنیم؟
قبل از اینکه به فرایند هدف گذاری بپردازیم، بهتر است دنبال این باشیم که چرا باید هدف گذاری کنیم؟ اینجا سودمندترین دلایل هدف گذاری را گردآوری کردیم:
1- بزرگترین فایده روش هدف گذاری این است که تمام انرژی خود را بر روی خواسته خود متمرکز کنید.
2- مورد بعدی این است که به غلبه بر اهمالکاری کمک میکند. یکی از بزرگترین ضعفهای ما به تعویق انداختن کارها است. همه برای یکبار هم شده پیگیری هدفهایمان را به اول ماه بعد، شنبه بعد، سال جدید و… موکول کردیم. که حتماً شانس ما را برای دنبال کردن کم کرده است.
3- زمان کمتری برای اقدامات بیاهمیت و غیرمولد تلف خواهید کرد. و یک مسیر مستقیم را در پیش خواهید گرفت.
4- به شما انگیزه میدهد. انگیزه چشمانداز شما را افزایش میدهد. زندگی با اشتیاق میتواند کنترل مسیر را در دست بگیرید و زندگیتان را بسازید.
5- تجربه زندگی بدون استرس. من یکی از پراسترسترین آدمهای روزگارم. وقتی یک هدف و برنامهای را تنظیم میکنم، اولویت کارهایم را میدانم و میتوانم زمان را مدیریت کرده و تا حد زیادی از استرس خود کم کنم. اگر شما هم مشکل استرس دارید، اصول هدف گذاری در کاهش استرس و افزایش کارایی شما مؤثر است.
6- در انتها، تکنیک هدف گذاری ما را برای انجام کارهای بزرگتر و دقیقتر پرورش میدهد. باعث رشد ما در مسیری که شاید قبلاً تجربه نکرده باشیم، میشود.
و قادر خواهیم بود، رویاهایمان را از ذهن خارج کرده و به آن شکلی بدهیم.
چگونه هدف گذاری کنیم؟
بعد از اینکه متوجه شدید، برای چه باید تلاش کنید؟ و خود را به آن متعهد کنید، اگر برای رسیدن به اهداف قابل دستیابی خود آمادهاید به سراغ فرایند هدف گذاری برویم.
10 گام فعال برای رسیدن به نتیجه دلخواه:
1- تصمیم بگیر
اولین گام در چگونگی هدف گذاری این است که، به کاری که قرار است انجام دهید، فکر کنید.
بخش مهمی از فرایند هدف گذاری تصمیمگیری است. در حالت ایدهال به چه چیزی علاقه دارید؟ چه ارزشهایی دارید؟ اگر میخواهید در طولانی مدت به اهداف خود برسید باید مشتاق آن باشید، تا به شما انگیزه دهد.
2- اهداف اسمارت انتخاب کن
اگر اهداف هوشمندانه انتخاب کنید، شانس بالاتری برای رسیدن به اهدافتان دارید. اگر نمیدانید چگونه هدف خود را SMART کنید، مطلب هدف گذاری اسمارت به شما کمک میکند.
3- آن را بنویس
اهداف را فقط در ذهن خود رویاپردازی نکنید. قلم را درست بگیرید و آن را روی کاغذ بیاورید، اینطوری واقعیتر به نظر میآیند. طبق تحقیقات دانشگاه دومینیکن کالیفرنیا، افرادی که اهداف خود را یادداشت میکنند، شانس بیشتری برای انجام کارها و پایبندی به آنها – نسبت به افرادی که هدف خود را نمینویسند – دارند.
بهتر است که اهداف خود را براساس آنچه میخواهید، بنویسید نه آنچه که نمیخواهید. مثلاً « من میخواهم صبح زود بیدار شوم» به جای اینکه «دیگر نمیخواهم دیر بیدار شوم و دیر به سر کار برسم.»
به شخصه بارها اهداف خود را در ذهنم مرور کرده اما آنها را روی کاغذ ننوشتم. و شاید بارها آنها را فراموش کردم. یا نتوانستم پیگیری کنم. اما وقتی آنها را روی کاغذهای رنگی چسبیده به میزم، میبینم، به خود یادآوری میکنیم که به دنبال چه هستم.
4- اهداف را قابل مشاهده کن
اهداف نوشته شده را در جایی قرار دهید که ببینید. مرتباً از آن بازدید میکنند تا به شما یادآوری شود که چه میخواهید؟ کجا میخواهید باشید؟ و…
اگر هدف شخصی است مثلاً روی در یخچال، آیینه حمام یا اتاق مکانی خوبی است. اگر هم هدفی تیمی است، باید جایی قرار گیرد تا همهی اعضای تیم آن را ببینند. به طور مثال، بورد دفتر یا حتی به صورت آنلاین در نرمافزار مدیریت گروه نوشته شود.
5- هدفت را بشکن
یکی از مراحل اصول هدف گذاری برای اهداف بزرگ شکستن آن به هدفهای کوچکتر است. اهداف کوچکتر میتوانند قدمهایی برای رسیدن به هدف بزرگ شما باشند. گاهی اهداف بزرگ مبهم هستند. بنابراین هدف کوچکتر خود را بنویسید و زمان تعیین کنید. اینطوری برای شما قابل هضمتر است و با انجام آنها احساس موفقیت میکنید. و البته از ادامه راه منصرف نمیشوید.
مثلاً به جای هدف «من میخواهم سالم زندگی کنم»، اهداف کوچکتر مثل «من هر روز نیمساعت پیادهروی میکنم» یا «هر روز میوه میخورم» بنویسید.
6- برنامهریزی کن
به مرحلهای رسید که میدانید چه میخواهید، پس زمان آن رسیده که چه گامهایی برای رسیدن به آن باید بردارید. یک برنامه بنویسید. هر مرحلهای که انجام میدهید، خط بزنید. ببینید چقدر باید جلوتر بروید. حتی اگر نمیدانید از کجا شروع کنید، بهانهای وجود ندارد. اولین قدم شما در نحوه هدف گذاری و برنامهریزی، میتواند یک سرچ ساده از اینترنت باشد یا سؤال از کسی یا خواندن یک کتاب.
سپس به قدم بعدی فکر کنید… و بعدی…
7- اقدام کن و ادامه بده
وقتی برنامه نوشتید باید فعال باشید، چون بهخودی خود به هدف نمیرسید.
کار در مسیر رسیدن به اهداف احتمالاً دشوار و خستهکننده است. اما باید تحمل کنید. اگر مرحلهای جواب نداد، راه دیگری امتحان کنید. اگر مشکل دارید، سؤال بپرسید تا شاید دیگران راه بهتری به شما نشان دهند. اگر خیلی خسته شدید، کمی استراحت کنید، سپس هدف یادداشت شده خود را دوباره بخوانید. اگر لازم شد برنامه را دوباره تنظیم کنید. حتی یک گام کوچک…
8- موانع احتمالی را درنظر بگیر
در فرایند هدف گذاری، واقعبین باشید، چون در مسیر پیشرو چالشهایی خواهید داشت. در مورد مشکلات احتمالی فکر کنید و بنویسید. آگاهی سبب شده که اگر با آن روبهرو شدید کمتر نگران شوید.
9- به کسی بگو یا پاسخگو باش
پاسخی دیگر به سوال « چگونه هدف گذاری کنیم » به نظر میرسد، گفتن اهدافمان به کسی که میشناسیم و به ما نزدیک است. در این حالت احتمال پایبندی به آن افزایش مییابد. و میتوانید خود را مسئول نگهدارید. تلاش گاهی طاقتفرسا است. مسئولیتپذیری به شما کمک میکند تا پیوسته پیشرفت داشته باشید.
10- جشن بگیر
وقتی هدف خود را در آغوش گرفتید، برای لذت بردن از آن زمان بگذارید و از هر کسی که به شما در این راه کمک کرد تشکر کنید. به هر چیزی که در طول این راه یاد گرفتید، درسهایی که گرفتید، فکر کنید. و از یاد نبرید تا در هدف بعدی به دردتان بخورد. قطعاً ایده برای هدف گذاری پیدا خواهید کرد.
حالا که تونستی به هدفت برسی، برو به سراغ هدفهای دیگر.
موفق باشی…
این مقاله در پاسخ به سوال خیلی از شما یعنی چگونه هدف گذاری کنیم ، بود. برای اینکه مطمئن شوید این مراحل را با یکی از اهداف خود امتحان کنید. حتماً نتیجه لازم را میگیرید.
اگر فرایند دیگری را امتحان کرده یا نکته و پیشنهادی دارید، با ما در میان بگذارید.
کاشت، داشت ، برداشت
اگر در بهار چیزی نکاریم، در تابستان کاری نکنیم، آیا فایده ای دارد که در پاییز با عجله و تلاش به درو مشغول شویم؟
کامنت بگذارید